22 februari 2012
In de jaren tachtig van de vorige eeuw heeft de landelijke Dierenbescherming een jarenlange juridische strijd gevoerd tegen het Gawstrèkke in Grevenbicht (Beeg). Dat werd toen nog georganiseerd door de vastelaovesvereiniging De Zawpense. Tot op de dag van vandaag vragen zelfs ingewijden zich af waarom toen wel het zogeheten Gaashouwe in Oost-Maarland werd verboden, maar niet het Gawstrèkke in Grevenbicht. De Gawstrèkkers zeggen dan trots dat zij, in tegenstelling tot de Gaashouwers, hebben doorgeprocedeerd tot bij de Hoge Raad. Maar de waarheid ligt toch iets genuanceerder. De direct betrokkenen vonden het tot op heden niet gepast de details van het verhaal openbaar te maken, ofschoon er niets onoorbaars is gebeurd. Pas onlangs werd het bestuur van de in 1991 opgerichte F.V. Gawstrèkkers Beeg ingelicht, waarna werd besloten na 26 jaar openheid van zaken te geven.
Insiders zijn ervan overtuigd dat de basis van de redding van het Gawstrèkke in 1986 is gelegd in het gemeentehuis van de gemeente Born. De burgemeester verbood in dat jaar het Gawstrèkke, omdat het Hof in Den Bosch na het Gaashouwe ook het Gawstrèkke had veroordeeld. De Zawpense betoogden dat zij in cassatie waren gegaan bij de Hoge Raad en dat de burgemeester op grond van de nooit verstoorde openbare orde vergunning diende te verlenen. In die tijd kon men tegen besluiten van B&W in beroep gaan via een uit drie personen bestaande Arob-commissie. Maar wat konden de Beegtenaren beginnen? De Arobcommissie koos doorgaans de zijde van B&W en in dit geval waren twee van de drie leden volslagen buitenstaanders die nog nooit van Gawstrèkke hadden gehoord. Het derde lid was Jo Driessen uit Papenhoven, oud-raadslid van de gemeente Grevenbicht en verenigingsman in hart en nieren. Hij liet zich uitgebreid informeren en documenteren door de verantwoordelijken bij De Zawpense en slaagde er met veel moeite in een tweede lid van de commissie te overtuigen. Het nieuws kwam uitgebreid in de krant, de burgemeester werd teruggefloten, de verbazing was groot, maar de Raad van State keurde het herroepen besluit goed. Was dit niet gebeurd, dan zou de verdere rechtsgang wel eens veel slechter hebben kunnen uitpakken voor de Zawpense en de Gawstrèkkers, die uiteindelijk van de Hoge Raad groen licht hebben gekregen. Een stukje dorpsgeschiedenis dat waard is om bewaard te blijven.
Tijdens de prijsuitreiking na het Gawstrèkke van 21 februari 2012 werd de enige jaren geleden overleden Jo Driessen postuum tot Iëregawstrèkker benoemd. De bijbehorende (nieuwe) onderscheiding, een bronzen plaquette, werd enige weken later aan huis uitgereikt aan de weduwe Tilla Driessen-Eurlings, die nog steeds actief lid is van De Gawstrèkkers.